Kan du bevisa att det var på grund av ert engagemang? Några rader om medialogik och en efterlängtad skylt.

Peter Sörensen från Karlstadpartiet reflekterar under rubriken Noterat i kanten kring livet i politikens värld.

I NWT på webben kan vi idag läsa nyheten att Vålbergs Sim- och sporthall äntligen får en fasadskylt efter att ha stått helt oskyltad i, hör och häpna, 24 (!) år. I artikeln intervjuas en rad personer från kommunen och alla tycks lika förvånade över att detta kunnat fortgå så länge. Om att anledningen till att skylten nu äntligen kommer upp är att vi från Karlstadpartiet sedan april i år engagerat oss rejält i frågan, står dock inte ett endaste ord i artikeln.

Det känns lite märkligt. Inte minst med tanke på att vi skrivit flera inlägg om hela historien, som faktisk är ganska fantastisk, på vår hemsida. Dessutom har vi skickat ut två pressmeddelanden om saken till media, ett i april och ett i maj. Det senare när vi efter att ha grävt ytterligare i saken kunde konstatera att det var hela 24 år som hallen stått utan skyltar. Inte tio som kommunens teknik- och fastighetsförvaltning först svarade oss.

För en vecka sedan kontaktade vi VF för att tipsa dem om att skylten nu snart ska komma upp. Och att det kanske vore en kul story att skriva om. Men nu hann NWT alltså ändå före. Och jag är faktiskt lite nyfiken på hur de fick kännedom om det hela. Kommunen har ju, av förståeliga skäl, inte direkt basunerat ut nyheten.

Ritningen som vi hittade som bevisade att hallen stått utan skyltar i 24 år. Inte i tio år som kommunen hävdade.

Eftersom NWT precis publicerat artikeln på webben och ännu inte tidningen, ringde jag journalisten för att se om de ville lägga till att det faktiskt är frukten av ganska hårt arbete från oss i Karlstadpartiet. Jag skickade också ett mail med länkar till det vi skrivit plus bilder på ritningar mm som jag gav dem fria händer att använda. Därpå ringde jag upp journalisten för att diskutera saken.

Omedelbart när jag presenterar mig noterar jag hens milt sagt svala mottagande. När jag så framför att jag tycker det vore kul om de ville lyfta att det faktum att skylten nu kommer upp är frukten av Karlstadpartiets engagemang i frågan, svarar hen mig med en fråga som både överraskar och ställer mig:

–Kan du bevisa att det beror på ert engagemang?

Och nej. Det kan jag naturligtvis inte. Det kan ju naturligtvis vara så att Vålbergshallen nu får sina fasadskyltar av en helt annan anledning. Och att den av en slump råkar sammanfalla med att vi i ett år engagerat oss i frågan. Det förefaller mig dock högst osannolikt. Vilket jag också vänligt framför till journalisten.

Journalisten, som uppenbart tycker att vårt samtal nu ska avslutas, lovar då att ta upp saken med tidningens nyhetschef.

Och jag undrar i mitt stilla sinne vad anledningen till denna märkliga attityd från NWT är. Använder de månne samma beviskrav i alla sina nyhetsartiklar? Eller är det specifikt riktat mot Karlstadpartiet? Eller kanske mot mig som person? Märkligt är det hur som helst. Storyn om skylten är dock, åtminstone i mina ögon, ganska fantastisk.

Varför ska Vålberg bara få skyltar på en fasad när till och med nyöppnade Tigern i Karlstad har skyltar på två fasader?

I artikeln läser jag dessutom att det ska upp en skylt på en fasad. Varför bara på en tänker jag? På en byggnad av den storleken borde det väl rimligen sitta skyltar på bägge de jättefasader som vetter mot genomfartsvägen. Och en mindre vid själva entrén. Plus en rejäl fasadbelysning. Så ser det ju ut till och med på småbyggnader som t ex den ganska nyöppnade dagliga verksamheten Tigern i gamla Herrhagskyrkan. Och på kommunens andra simhall inne i Karlstad, Sundstabadet, finns det skyltar och belysning på alla fasader och en fint uppmålad och belyst parkeringsplats. Varför ska det vara sämre i Vålberg?

Om vi från Karlstadpartiet engagerar oss också i den frågan så kanske vi lyckas även med det, tänker jag för mig själv. Stärkt av framgången med skylten.

Men frågan är om vi då kan bevisa för NWTs redaktion att det i så fall är vår förtjänst?

Fan trot.

Vi är hur som helst mycket glada över att skylten nu kommer upp. Den kommer att lysa upp den mörka platsen och ge både hallen och Vålberg lite mer värdighet. Det tycker vi att de förtjänar. Hallen är pedantskött och superfin inuti, med en stor sporthall, café, konferensdel, gym, skjutbana, danshall, spinninghall och så den jättefina simhallen. Den förtjänar att lyftas fram och nyttjas bättre.

Med dessa rader önskar jag er alla en trevlig helg och en fin andra advent. Snart går vi mot ljusare tider igen. Och kort därefter kommer tomten.

Peter Sörensen