Karlstadpartiet kuppade SSUs rikskonferens med vykortskampanj för Skutberget

Dont f**k with Skutberget. Peter Sörensen och Maj Hellberg från Karlstadpartiet delade ut vykort till konferensdeltagarna.

–Det blev jättelyckat. SSUs värmländska partiledning försökte utan framgång att avhysa oss och de flesta som tog emot vykorten var mycket vänliga och nyfikna. Många av ungdomarna höll med oss om att privatiseringsidén lät både märklig och otidsenlig, berättar Maj Hellberg från Karlstadpartiet.

Under söndagen genomförde Karlstadpartiet en liten minikupp genom att under lunchuppehållet på SSUs rikskonferens på Karlstad CCC stå på trappan utanför och dela ut sin nyframtagna vykortskampanj till stöd för Skutberget. Och aktiviteten väckte stort intresse bland de nära 400 besökarna från hela landet.

–Redan när vi kom dit så hade ryktet föregått oss, berättar Peter Sörensen, talesperson för Karlstadpartiet och en av dagens vykortsaktivister. En väktare kom ut direkt när vi kom och hälsade vänligt att SSU var helt ok med att vi fick stå där vi stod.

Men sedan vände vinden.

Efter en halvtimmes utdelning försökte SSUs regionsordförande Alexander Paulsson avhysa aktivisterna från platsen.

–Ja, något måste ha fått dem på andra tankar, berättar Peter. Plötsligt kom Alexander Paulsson, distriktsordförande för Socialdemokraternas Ungdomsförbund i Värmland, ut och sa att de tyckte att det var opassande att vi stod där. Och han bad oss vänligt men bestämt att lämna platsen. Vi upplyste honom då lika vänligt om att detta var en offentlig plats och att vi hade full rätt att befinna oss där. Det accepterade han och så var det inte mer med det. Vi får väl ta det som ett kvitto på att kampanjen blev lyckad och väckte uppmärksamhet.

Målet med kampanjen var dels att kasta ljus på frågan i största allmänhet. Dels att sätta tryck på Socialdemokraterna som ju har en avgörande vågmästarroll i Skutbergsfrågan. Utan deras stöd skulle projektet falla.

–Så är det ju, säger Peter Sörensen. De blågröna styr i minoritet. De har bara 28 av 61 mandat. Byter S fot i Skutbergsfrågan, vilket jag är övertygad om att en majoritet av deras väljare skulle jubla över, så är en majoritet av fullmäktige emot privatiseringsidén. Och då faller den.

Huvudtemat för kongressen var miljöfrågan. Och miljöengagemanget bland de unga kongressdeltagarna var inte att ta miste på.

–De berättade bland att man pratat om att nationellt jobba för att fler naturreservat skapas, berättar Maj Hellberg som till vardags är forskare. Flera berättade också att de hade ett stort friluftsintresse. Det tycker jag låter lovande. Det ger hopp för framtiden.