Sänk kommunalrådens miljonlöner

Kravet från V och MP: sänk våra löner till 45 000 kronor 15 nov 2019 GP

Sänk politikernas löner. Det kräver Vänsterpartiet och Miljöpartiet i ett yrkande till kommunstyrelsen. Istället för dagens 67 000 kronor vill de att ett kommunalråd ska tjäna 45 000 kronor.

– Politiker ska inte leva i sus och dus. I dag har politiker som inte är i närheten av vad vanligt folk tjänar, utan lång, långt över. Med vårt förslag får man fortfarande en hög lön, men sparar sex miljoner kronor åt kommunen, säger Daniel Bernmar, kommunalråd (V).

– Klyftorna ökar. Och vi vet att ett jämlikt samhälle är bra för alla. I det läget kan man gå före. Det är viktigt att vi som kommunalråd visar att 45 000 kronor i månaden är en rimlig lön, sa Karin Pleijel (MP).

S-topp föreslår sänkta politikerlöner i Kungsbacka: ”Inte rimligt idag” Kungsbackaposten 11 juni 2022

Nu tar Socialdemokraterna i Kungsbacka strid om de höga politikerlönerna. Magdalena Sundqvist, partiets toppkandidat inför valet i höst, står bakom en motion till fullmäktige om att sänka ersättningarna för kommunalråden.

– Idag är arvodena inte rimliga, vi behöver komma ner till en mer rimlig nivå. Vi är förtroendevalda, men det går inte att behålla förtroendet om ersättningarna ligger så här högt. Vi måste kunna visa att vi inte sitter där vi gör för pengarna, säger hon.

Allard: Sänk lönen för politiker och höga tjänstemän – höj lönen för vård- och omsorgsanställda Nyheter Idag 25 augusti