Utveckling pågår! Eller?

Bänken Sunday. En del av kommunens nya “hängyta” på Skutberget. Pris 78.000 kr.

För några år sedan gick pumpen i utomhuspoolen på motionscentralen sönder, och First Camp, som då drev centralen, ansökte om 80.000 kronor för att reparera den. Den var, argumenterade man från First Camp, viktig för att anläggningen skulle fortsätta upplevas som attraktiv. Det blev blankt nej från kommunen.

Nu, några år senare stundar nya tider. Både First Camp och Kultur- och fritidsförvaltningen har lämnat motionscentralen. Den var för dyr att driva och hade, hävdade man, för få besökare. Enligt statistiken hade den 50.000-70.000 besökare per år. Fler än Alsters Herrgård.

När motionscentralen byggdes på 1970-talet kom horder av förundrade kommunpolitiker från hela Sverige på studiebesök. Och läget måste än idag vara det vackraste i Sverige för en kommunal motionscentral.

Nu drivs den i avvaktan på besked om kommunens muminparksidé på sparlåga, med gymet plundrat på all utrustning, poolen övertäckt med ett stort trälock och färgen flagnande från plåttaket. Men utsikten från bastun över Vänerns vattenspegel är fortfarande precis lika slående vacker som förr.

Men kanske inte så länge till. Blir muminparken verklighet är planen att riva motionscentralen och bygga en muminrestaurang på platsen. För besökare till den inhägnade parken.

Även Skutbergsgården, en gång områdets stolthet på paradplats högst uppe på berget med en serveringslokal med vidunderlig utsikt över Vänerskärgården, kommunens enda, står idag skamfilad, tomställd och övergiven. Inte ens en glass kan man köpa här sommartid.

På gräsmattan framför Skutbergsgården, som sommartid är en populär plats att ligga och sola på, står en ensam liten bänk på trekvart i snålblåsten. Den känns nästan lite övergiven. Som vore den ditslängd, eller utplacerad i en hast.

Sunday heter modellen tydligen. Och den är, har vi nu förstått, en del av kommunledningens utvecklingspaket för Skutberget.

“Hängyta” kallar man satsningen på gräsmattan där bl a bänken för 78.000 kr, ett utepingisbord för 18.000 kr, och en klätterkub i plast för 175.000 kr står.

För samma pengar hade man sannolikt kunnat både laga poolen, köpa ny utrustning till gymet och måla plåttaket på motionscentralen.

Men det kanske är en allt för radikal och bakåtsträvande tanke?

Fotonot. Fakturaunderlag till alla prylarna på hängytan kan du ladda ner här.