Sanningen om Skutbergsskylten

450.000 kronor kostade skylten att uppföra för dryga tio år sedan. Nu ska den rivas.

I artiklar i bägge våra största tidningar kunde vi här om dagen läsa om hur Skutbergsskylten nu ska rivas.

–Den har lappats och lagats under åren men nu är den närmare 20 år gammal. Den måste plockas ner, säger Mats Ahrén, direktör för kultur-och fritidsförvaltningen, i en intervju i VF.

Sanningen är att skylten i själva verket bara är dryga tio år gammal. Och att den kostade skattebetalarna 450.000 kronor, alltså närmare en halv miljon, att uppföra. Allt detta borde rimligen Mats Ahrén väl känna till, eftersom det är hans förvaltning som både beställt och betalat den. Men, kanske har Ahrén inte bättre koll än så.

Att den plockas ner är bra. Det borde gjorts för länge sedan. Dels är den ful som stryk. Dels har den sett bedrövlig och övergiven ut sedan åtminstone 2014, det år Karlstads kommun och First Camp hamnade i luven på varandra på grund av översvämningen. Och samarbetet dem emellan totalhavererade.

3.125 kronor per månad har den anskrämliga skylten alltså kostat oss skattebetalare i de tolv år den stått där. Och det bara räknat på själva byggkostnaden. Har det sedan som Ahrén påstår gjorts underhållsåtgärder på den, vilket förefaller obegripligt givet dess skick, så får de, liksom rivningskostnaden, adderas till den kostnaden.

Hanteringen av skylten står som en talande symbol för hur vårdslöst och ansvarslöst kommunen hanterat hela Skutberget de senaste decennierna. Kommuninvånarna har all anledning att känna oro över hur kommunen förvaltar deras egendom och deras skattemedel.