Positiv känsla när Karlstadpartiets valrörelse går in på slutspurten

Stort intresse för politiska diskussioner när Karlstadpartiet kampanjar på Stora torget i Karlstad.

–De senaste 14 dagarna har vi kampanjat på gator och torg, mött väljarna och delat ut vår kampanjfolder, berättar Maj Hellberg, en av Karlstadpartiets kampanjarbetare. Och känslan är att folk är mycket positiva. Det känns bra.

Med bara knappa sex månader på nacken är Karlstadpartiet Livskvalitet det yngsta partiet som ställer upp i årets kommunfullmäktigeval i Karlstad. Ändå har man både lyckats få ihop en lång lista av kandidater till fullmäktige samt en stark kampanjorganisation på fötter. Och stämningen inför valdagen tycks vara god.

–För mig är Skutberget en viktig fråga, säger forskaren Maj Hellberg som står på Karlstadpartiets fullmäktigelista.

–Vi är ju politiska nybörjare och det är och har varit en både spännande och lärorik resa, berättar Maj Hellberg, forskare och ett av namnen på Karlstadpartiets fullmäktigelista, när vi träffar henne denna blåsiga och lite kylslagna fredag.

Tillsammans med partikollegorna Pär Eklund, Holger Bergqvist, Gudridur Olafsdottir och partiets talesperson Peter Sörensen står de denna dag på Stora torget i Karlstad för att möta väljare och prata politik. Och intresset tycks onekligen vara stort. Många tar tillfälle att stanna till för en pratstund.

Holger Bergqvist, till vardags konsult men för dagen partiarbetare möter väljare på Stora Torget i Karlstad

–Skutbergsfrågan väcker ett mycket stort intresse, inte minst bland ungdomar och nyanlända, berättar Holger Bergkvist, till vardags konsult men för dagen partiarbetare på Stora torget i Karlstad iklädd Karlstadpartiets orangea t-tröja. Inte minst bland de nyanlända verkar denna fråga vara brännhet.

–Vi har sett Facebookgrupper få över 10.000 medlemmar, demonstationer samla över 1000 personer på Stora torget, en av Karlstads största föreningar födas och så nu, ett nytt politiskt parti kandidera till fullmäktige. Utan tvivel har det skrivits politisk historia i Karlstad det senaste året.

Kamerateam från universitetet följer Karlstadpartiet

Karlstadpartiets framväxt väcker ett stort intresse. Såhär dagarna innan valet har partiet fått sällskap av ett kamerateam från Karlstad Universitet. Det är studenter som ska göra en dokumentärfilm om hur Skutbergsfrågan har resulterat i att en folkrörelse och ett nytt parti har bildats. Filmen beräknas vara klar någon gång i december.

–Det senaste året har det skrivits politisk historia i Karlstad när en ny folkrörelse sett dagens ljus, säger Pär Eklund

–Det som har skett kring Skutberget har varit en historiskt stor manifestation av folklig vilja, säger Pär Eklund, till vardags sjuksköterskestudent. Vi har sett Facebookgrupper få över 10.000 medlemmar, demonstationer samla över 1000 personer på Stora torget, en av Karlstads största föreningar födas och så nu, ett nytt politiskt parti kandidera till fullmäktige. Utan tvivel har det skrivits politisk historia i Karlstad det senaste året, avslutar han.