Oerhört märkligt att stänga Skutbergets bastu, medan alla andra kommunens bastuanläggningar hålls öppna

–Ett oerhört märkligt beslut, säger Peter Sörensen, fullmäktigeledamot för Karlstadpartiet Livskvalitet

–Motionsanläggningen med bastun är ju andningshålet för många Karlstadbor. Framför allt i dessa coronatider. Det är sällan mer än 4-5 personer i bastun och folk tar ju ansvar och sitter långt isär säger Marrti Kujansuu, flitig besökare på motionscentralen.

Här om dagen fattade kommunens teknik- och fastighetsförvaltning beslutet att pga smittspridningsrisken stänga Skutbergets herr- och dambastu med omedelbar verkan. När vi efterforskar saken visar det sig att samtliga kommunens övriga förvaltningar gjort en annan bedömning. Alla andra bastuanläggningar, på Sundstabadet, Vålbergs simhall, på idrottsanläggningar och skolor, hålls fortsatt öppna.

–Vi följer rekommendationerna som finns och det finns ingen uttryckligen sådan mot bastu, säger Stephan Hammar, verksamhetschef för bad och sport i Karlstads kommun i en intervju i NWT.

Det är alltså bara Skutbergets bastu som ska stängas. Alla andra hålls öppna som vanligt.

–Det är ett oerhört märkligt och inkonsekvent agerande från Karlstad kommuns sida, säger Peter Sörensen, fullmäktigeledamot för Karlstadpartiet.

Vägrar ändra sig

–Jag har försökt att prata med teknik- och fastighetsdirektör Per-Anders Bergman om saken. Men han visar inga tecken till insikt om att beslutet sänder märkliga signaler, säger Peter Sörensen.

–När jag talade med honom igår hänvisade han till att han haft ett samtal med tekniske chefen på Filipstads kommun och att de valt att stänga friluftsområdet Kalhyttans bastu. När jag sedan ringde till Filipstads kommun fick jag förklarat att det berodde på att deras badhus är stängt för renovering och att alla bastubadare därför åker till Kalhyttans lilla bastu. Det är alltså inte bastubadandet i sig som de bedömt som riskfyllt utan det stora trycket på den lilla bastun. Beslutet har fattas av kommunens övergripande krisledningsnämnd, berättar Peter.

–Tyvärr verkar det ha gått prestige i frågan. Som fullmäktigeledamot kan jag bara beklaga kommunens sätt att agera, säger Peter Sörensen

–När jag idag än en gång frågar Per-Anders Bergman varför Sundstabadets bastu kan vara öppen medan Skutbergets bastu ska stängas hänvisar han istället till bristen på personal. Men har sedan svårt att förklara hur mer personal skulle påverka hur tätt folk sitter i en bastu. Det blir bara snurrigare och snurrigare ju mer vi pratar om det, säger Peter Sörensen

–Det är ju inte farligare att vistas i en bastu än att vistas i en annan kommunal samlingslokal som t ex ett konferensrum. Ändå har man ju inte stängt några konferensrum. Beslutet grundar sig ju inte på fakta, fortsätter han.

Andningshål för många Karlstadbor

–Ett jättekonstigt beslut. Motionsanläggningen med bastun är ju andningshålet för många Karlstadbor. Framför allt i dessa coronatider. Det är sällan mer än 4-5 personer i bastun och folk tar ju ansvar och sitter långt isär säger Marrti Kujansuu, flitig besökare på motionscentralen.

–Ett jättekonstigt beslut. Det är sällan mer än 4-5 personer i bastun och folk sitter långt isär, säger Martti Kujansuu

–Istället borde man ju uppmuntra folk att hålla sig aktiva. Och värna och marknadsföra anläggningar som Skutbergets Motionscentral. På senare tid är det ju många som upptäckt kombinationen vinterbad och bastu. Inte minst många tjejer, säger Martti som själv är van vinterbadare.

Har gått prestige i frågan

Trots flera samtal med Per-Anders Bergman har Peter Sörensen från Karlstadpartiet litet hopp om att han ska ändra sig.

–Tyvärr verkar det ha gått prestige i frågan. Och ingen person högre upp i organisationen vågar uppenbarligen heller gå in och styra upp den märkliga situationen. Så Skutbergets Motionscentral, som blivit ett populärt besöksmål för vinterbadare i alla åldrar, står nu utan bastu lagom till den soliga och efterlängtade påskhelgen.

–För en anläggning som redan berövats både sin pool och sitt gym blir stängningen av bastun närmast spiken i kistan. Det begriper naturligtvis även Per-Anders Bergman. Som fullmäktigeledamot kan jag bara beklaga kommunens sätt att agera, avslutar Peter Sörensen.