Karlstadpartiets granskning avslöjar: Stora brister i Karlstad kommuns efterlevnad av visselblåsarlagen

–Vi ser mycket allvarligt på de omfattande brister som här kommit i dagen, säger Peter Sörensen

Från och med den 17 juli 2022 ska offentliga arbetsgivare med minst 50 anställda och privata arbetsgivare med minst 250 anställda ha en intern visselblåsarkanal som tar emot och följer upp larm om missförhållanden. Kanalen ska vara nåbar inte bara för anställda utan för t ex före detta anställda, egenföretagare, inhyrd personal samt personer som ingår i ett företags förvaltnings-, lednings-, eller tillsynsorgan. Verksamhetsutövaren är dessutom skyldig att se till att det finns en utförlig beskrivning av hur visselblåsarfunktionen fungerar samt att berörda parter får information om att kanalen finns och vad syftet med den är.

–När vi har granskat hur Karlstad kommun efterlevt lagen kan vi konstatera att det råder stora, stora brister, säger Peter Sörensen, som gjort granskningen. Dels har man, trots att det alltså gått nästan tre år sedan lagen trädde i kraft, inte haft en externt tillgänglig kanal på plats. Den kom först på plats den 5 mars i år efter att vi börjat ställa frågor. Dels har man inte tagit fram den beskrivning av tjänsten som lagen kräver. Och dels har man inte alls informerat om tjänsten i enlighet med lagens krav.

Har begått ett lagbrott

–Det Karlstads kommun här gjort sig skyldiga till är ett lagbrott. Och givet att syftet med visselblåsarlagen och visselblåsardirektvet är att ytterligare stävja arbetet mot just denna typ av missförhållanden, lagöverträdelser, brott mot interna rutiner och andra allvarliga oegentligheter blir deras agerande särskilt anmärkningsvärt. Trots att arbetet hanterats av en särskilt utsedd visselblåsargrupp ledd av chefsjurist Dan Tågmark, verkar ingen i gruppen ha reflekterat över att de själva brutit mot lagen genom sitt agerande, säger Peter Sörensen.

Karlstadpartiet har, efter de upptäckter de gjort i sin granskning, anmält Karlstads kommuns lagöverträdelser till Arbetsmiljöverket, som är tillsynsmyndighet för att visselblåsarlagen efterlevs. Påföljden för de verksamhetsutövare som bryter mot lagen kan bli ekonomiska viten.

Skadar förtroendet för kommunen

–Visselblåsarlagen handlar om att stärka arbetet mot korruption och missförhållanden. Här får man ju intrycket av att kommunen och visselblåsargruppen medvetet valt att strunta i att efterleva lagen. Och att man därigenom i princip brutit mot själva syftet med lagen. Enligt lagens krav är det viktigt att personer som utses till en sådan grupp är oberoende och fristående. Här måste man ju fråga sig varför ingen av gruppens medlemmar agerat i frågan under de när tre år som gått. Extra bekymmersamt blir det ju av att visselblåsargruppens arbete letts av kommunens egen chefsjurist Dan Tågmark. Det väcker onekligen en rad frågor. Detta sätt att agera har i våra ögon skadat förtroendet inte bara för kommunen utan också för Dan Tågmark, säger Peter Sörensen.

Karlstadpartiet kommer att fortsätta granska kommunens fortsatta agerande i frågan. Och kommer också att lyfta frågan för debatt i kommunfullmäktige.

–Kommunmedborgarna måste kunna lita på att kommunen följer lagen och att man står upp mot alla former av korruption och missförhållanden. Att värna rättssäkerheten handlar ytterst om att värna vårt demokratiska system, avslutar Peter Sörensen

LÄNKAR: