Karlstadpartiet anmäler Svenska Nyheters inslag om lokala partier till SVTs granskningsnämnd

Inslag i SVT måste enligt gällande regelverk vara sakliga och får inte vara kränkande. Källa: SVT

–I våra ögon bryter inslaget mot de regler som gäller för SVT, såväl vad gäller saklighet som att ta hänsyn till mediets genomslagskraft och inte sända sådant som kan vara kränkande. Med anmälan vill vi få det provat av granskningsnämnden, säger Karlstadpartiets talesperson Peter Sörensen.

I partiets anmälan skriver man bland annat:

Att häckla någon för något som är sant är en sak. Att fabricera en sanning (läs hitta på en lögn) och sedan häckla någon för den, är knappast förenligt med SVTs uppdrag om saklighet. Inte ens förpackat i formen av ett satirprogram. Och varför häckla personer långt från det offentliga rampljuset, med begränsad möjlighet att försvara sig. Det är inte humor. Det liknar snarare mobbing och förtal.

Lokalpartier byggs av politiskt intresserade och engagerade privatpersoner i en tillvaro långt från riksmedias scener och strålkastarljus. Det är inga proffs eller karriärister vi talar om. Det är vanliga människor som väljer att ta av sin fritid för att försöka förbättra för alla. Dessa människor borde hyllas för sitt engagemang. Inte hängas ut och förlöjligas i rikssänd tv med hjälp av lögner och finansierat av deras egna skattepengar.

Läs hela anmälan nedan.

Anmälan av Svenska Nyheter till SVTs granskningsnämnd

Avsnittet innehåller en serie inslag om lokala partier i Sverige, dvs partier verksamma endast i de lokala kommunalvalen. Bland annat nämns vårt parti, Karlstadpartiet. I inslaget, som enkom är avsett att förminska och förlöjliga vårt parti, framställs vårt parti som om det i sitt partiprogram 2018 endast hade en fråga, nämligen den vid det här laget nationellt uppmärksammade kampen mot etableringen av en muminpark på vårt vackra friluftsområde Skutberget, beläget på en naturskön klippudde med utsikt ut över Vänerskärgården.

I avsnittet raljerar programledaren om hur vi skulle ha varit emot Mumin, när motståndet egentligen handlade om att försvara ett friluftsområde från kommersialisering och privatisering. Enligt opinionsundersökningar gjorda bl a av SVT själva var kring 60% av kommuninvånarna negativa till planerna. Och de styrande politikernas storvulna planer föll efter flera års hård kamp ihop som en pannkaka då det visade sig att de bröt såväl mot kommunallagen som mot Miljöbalken.

I avsnittet framställs Karlstadpartiet som ett gäng fåntrattar och som om detta var den enda fråga vi hade i det partiprogram vi gick till val och kom in i fullmäktige på. Detta trots att det inte alls är sant. Att häckla någon för något som är sant är en sak. Att fabricera en sanning (läs hitta på en lögn) och sedan häckla någon för den, är knappast förenligt med SVTs uppdrag om saklighet. Inte ens förpackat i formen av ett satirprogram. Och varför häckla personer långt från det offentliga rampljuset, med begränsad möjlighet att försvara sig. Det är inte humor. Det liknar snarare mobbing och förtal.

Enligt vår mening bryter inslaget om Karlstadpartiet mot SVTs krav på saklighet. Och detsamma gäller sannolikt flertalet av angreppen på andra lokala partier. Osmakligast av allt i detta märkliga inslag var dock det nazistiska påhoppet på lokalpartiet Oberoende Realister från Hagfors i Värmland, där Appelquist utbrister i vad som låter som “Sieg Heil” när han nämner partiledarens tyskklingande namn – Fischer.

Lokalpartier byggs av politiskt intresserade och engagerade privatpersoner i en tillvaro långt från riksmedias scener och strålkastarljus. Via insatser som de lägger ner på sin fritid försöker de, i god demokratisk ordning, bidra till att göra sitt lokalsamhälle ännu bättre. Demokratin är fullständigt beroende av dessa människors engagemang. Utan de föreningar de är verksamma i skulle det inte finns ett enda parti att rösta på i kommunalvalen.

Det är inga proffs eller karriärister vi talar om. Det är vanliga människor som väljer att ta av sin fritid för att försöka förbättra för alla. Dessa människor borde hyllas för sitt engagemang. Inte hängas ut och förlöjligas i rikssänd tv med hjälp av lögner och finansierat av deras egna skattepengar.

Så.

Jag vill dels anmäla inslaget för osaklighet i fallet Karlstadpartiet. Eftersom programmakarna varit inne på vår hemsida om hämtat material var de ju väl medvetna om att det de framförde var en ren lögn.

Jag vill också anmäla det synnerligen osmakliga och ogrundade påhoppet på Oberoende Realister och Jens Fischer, med nazistreferenser enkom kopplade till ett efternamn.

Sedan skulle jag vilja att SVT tog sig en funderare på varför man finner det lämpligt att angripa och med hjälp av lögner förlöjliga och förminska små lokalpartier ute i Sverige som, inte sällan i tuff motvind och begränsade resurser, jobbar i det lilla för att förbättra sin lokalsamhällen. Har SVT verkligen inget mer meningsfullt att ägna sig åt? Även när det gäller satir.

Personligen blev jag bara ledsen och uppgiven av inslaget. Vi har nog med utmaningar att kämpa mot på lokalplanet.

För Karlstadpartiet Livskvalitet

Peter Sörensen
Politisk talesperson och ledamot av kommunfullmäktige