Känd Karlstadprofil förstärker Karlstadpartiets fullmäktigelista. Möt Dave Hultberg.

Dave Hultberg, känd Karlstadprofil, förstärker nu Karlstadpartiets fullmäktigelista

–I mitt jobb som väktare möter jag alla sorters människor. Från samhällets mest välbeställda till de som har nära nog ingenting, berättar Dave Hultberg, känd Karlstadprofil och ny på Karlstadpartiets fullmäktigelista.

Efter över 20 år som ordningsvakt och väktare har han mött otaliga människor och kommit att bli en känd profil i Karlstad. Står man och pratar med Dave på stan, så avbryts samtalet ideligen av folk från alla samhällsklasser som hälsar med ett glatt leende.

“–I Karlstadpartiet vill jag jobba för ett humanare samhälle. Barn och ungdomsfrågor ligger mig särskilt varmt om hjärtat. I mitt jobb ser jag tyvärr ofta hur unga hamnar i missbruk och kriminalitet.”

–För mig är det personliga bemötandet viktigt, och har alltid varit det, berättar Dave. Man får inte göra skillnad på folk och folk. Alla har samma värde och man måste kunna hälsa på alla utan att döma.

Dave Hultberg är uppvuxen i en familj med två politiskt engagerade föräldrar. Och intresset har gått i arv.

Politisk engagerad sedan barnsben

David Hultberg är född i Zambia men har levt hela sitt vuxna liv i Karlstad. Han är uppvuxen i en familj med två politiskt engagerade föräldrar och det politiska intresset har gått i arv.

–Jag har länge intresserat mig för lokalpolitik och hur Karlstad styrs. I Karlstadpartiet vill jag jobba för ett humanare samhälle. Barn och ungdomsfrågor ligger mig särskilt varmt om hjärtat. I mitt jobb ser jag tyvärr ofta hur unga hamnar i missbruk och kriminalitet.

Under intervjun blinkar displayen på Daves klocka ideligen när nya meddelanden från partiets gruppchat kommer in.

Bra förebilder och trygga miljöer

Dave lyfter också fram behovet att bra förebilder och av trygga miljöer som är öppna för alla.

–Det behövs bra förebilder för de ungdomar som hamnat utanför så att de snabbt kan komma in i samhället igen. Men det måste ske på individens egna villkor. Karlstads kommun skulle t ex kunna göra en insats genom att erbjuda olika  ”prova-på-jobb” som guidning för att hitta en ny väg framåt.

Stort stadsmiljöintresse

Vad kanske färre känner till är att Dave Hultberg också har ett stort intresse för stadsbyggnadsfrågor och arkitektur. Hur staden byggs intresserar honom. Och för vem. Och när han är ledig gör han gärna ett besök i en stad med äldre delar bevarade.

Barn och ungdomsfrågor ligger Dave varmt om hjärtat. Men har också ett stort intresse för stadsbyggnadsfrågor.

–Jag är lika intresserad av hur man bygger nytt som av hur man bevarar det gamla. Städer där man varit varsam om den äldre bebyggelsen får i mina ögon en speciell värdighet och ett sorts lugn som tilltalar mig.

Vadstena och Gränna med sina vindlande kullerstensbelagda gamla gränder är två favoriter som han gärna lyfter fram som goda exempel. Medan han är mer tveksam till en del av den nya bebyggelsen i Karlstad, t ex i Inre Hamn.

–Där tycker jag inte att vi lyckats fullt ut, säger Dave. Husen står i mitt tycke allt för tätt. Antingen stirrar man rakt in i en annan lägenhet eller också in i betongväggen till ett parkeringshus. Bitvis tycker jag faktiskt att det är riktigt hemskt. Där borde vi ha ambitionerna högre ställda. Förhoppningsvis kan jag via Karlstadpartiet vara med och dra ett strå till den stacken också, avslutar Dave.

  • NAMN Dave Hultberg
  • YRKE Väktare
  • ÅLDER 54 år
  • BOR Lägenhet i Viken i Karlstad
  • FAMILJ Singel
  • INTRESSEN Natur, friluftsliv och arkitektur