Hur kommer Karlstads kommun att agera efter TV4s avslöjanden om badhusbranschens egen Raskenstam?

–Hur kommer Karlstads kommun nu, efter TV4s avslöjanden, att agera i badhusfrågan, undrar Peter Sörensen (KPL)?

Badhuskungen. TV4s Kalla fakta släppte igår första avsnittet i en serie där de granskar badhusentreprenören Mille Örnmark och hans företag We Group (Tidigare We Doo). I första avsnittet avslöjas hur Örnmark regelmässigt ljugit om sina meriter, bl a doktor och universitetsingenjör, i samband med de upphandlingar han tilldelats. Och bilden som framträder av Örnmark är lika fascinerande som smärtsam att beskåda.

I ett närmast Raskenstamlikt manér har Örnmark under över ett decennium med hjälp av lögner och ett raffinerat nätverksbyggande skapat sig en nära nog total kontroll över den svenska badhusbranschen. Men hans badhusimperium lär sannolikt nu i ett enda slag falla som ett korthus efter TV4s granskning.

Från Karlstadpartiet fick vi upp ögonen för Örnmark när vi 2022 granskade den märkliga nedstängningen av hopptornen på Sundstabadet och i Vålbergs simhall år 2021, som han låg bakom. Då gav han sig ut för att vara “sakkunnig bad” och dömde ut hopptornen med hänvisning till en ny EU-standard som han hävdade att de bröt mot. En EU-standard som han själv, efter att ha nästlat sig in i svenska SIS tekniska kommittéer, varit ansvarig för att ta fram. Bara en enda kommun gick på den bluffen. Karlstad.

Bara ett år tidigare hade han dessutom fått betalt för att, baserat på ännu en EU-standard, certifiera just Sundstabadet som ett ”säkert bad”. Bara två kommuner köpte den bluffen – Karlstad och Växjö.

Och när han väl dömt ut hopptornen så fick han i uppdrag att ”utreda” hur kommunen nu skulle agera. Rekommendationen blev, efter påtryckningar från kommunens badhusledning, att bygga en helt ny hoppavdelning för 50-100 miljoner.

Redan då såg vi vad TV4 nu avslöjar fullt ut. Nämligen att Örnmark är en lögnare och en bedragare av stora mått. Och vi lade ner stor möda på att få media och politikerna att uppmärksamma skandalen. Då var intresset från media högst begränsat. Och från kommunen la man locket på och hävdade att allt minsann gått rätt och riktigt till.

Frågan är hur kommunen nu kommer att agera?

Blir det för smärtsamt att erkänna att man blivit lurade av Örnmark, och att vi från Karlstadpartiet hade rätt?

Eller erkänner man sina misstag, öppnar de felaktigt nedstängda hopptornen igen, skrinlägger planerna på en nybyggd hoppdel för 50-100 miljoner och tillsätter en utredning av hur man kunde bli så grundlurade utan att någon (annan än oss i KPL) ringde i varningsklockorna?

Varför reagerade inte badhuschefen själv? Kultur- och fritidsdirektören? Teknik- och fastighetsdirektören? Kommunens jurister? Alla högt betalda för att klara denna typ av uppgifter.

Varför har inte en enda ledamot (utöver Karlstadpartiets) från kommunfullmäktige reagerat?

Och hur kommer kommunrevisionen, vars ordförande Per-Samuel Nisser var kommunstyrelsen ordförande under perioden då misstagen begicks, att agera?

Fler avsnitt i serien följer och det lär inte bli vackrare. Och vem vet – kanske dyker även Karlstad upp framledes?