DEBATT: Har de värmländska besöksnäringsdagarna blivit ett forum för äganderättslobbyisterna?

fff
Efter att en granskning i Sveriges Radio Värmland hösten 2023 avslöjade att hela det hajpade glampingföretaget Happie Camps affärsidé med sjönära lyxtält som hyrdes ut för dyra pengar bröt mot lagen föll deras tältimperium ihop som ett korthus. Tälten fick plockas bort. Och Södra Skog, vars aktieägare 2022 lockats att investera tre miljoner i projektet, drog sig nyligen ur. Ändå är Happie Camps VD Staffan Svantesson en av huvudtalarna på de värmländska besöksnäringsdagarna som just nu pågår på Selma Spa i Sunne. Vem i all världen kom på den idén? Och varför?
LÄNK: Denna debattartikel på vf.se där den publicerades den 7 november
Hösten 2023 avslöjade journalisten Amanda Moln på Sveriges Radio Värmland i en serie reportage att det hajpade värmländsbaserade glampingföretaget Happie Camps glampingtält, alla placerade alldeles intill vattenlinjen, saknade såväl bygglov som dispens från strandskyddet. Och vintern 2024 nominerade de själva granskningen till Föreningen Grävande Journalisters utmärkelse Guldspaden. I inledningen till nomineringstexten läser vi:
“Granskningen har avslöjat hur ett företag som hyllats som en företrädare för den hållbara ekoturismen och som ett alternativ till kalhyggesbruk, byggt hela sin affärsidé på att bryta mot lagen.Vi kunde avslöja att företagets glampingtält på flera platser i Sverige var svartbyggen, eftersom varken strandskyddsdispens eller bygglov sökts för tälten. En anmälan från en privatperson hade begravts i Arvika kommun av myndighetsnämnden utan att anmälan ens diarieförts.”
Och i själva beskrivningen fortsätter skriver Sveriges Radio Värmland vidare:
“Lyxcamping, så kallad glamping, är ett nytt fenomen som vuxit snabbt och som behandlats med silkesvantar av media. De flesta artiklar/inslag som gjorts om den här sortens turistnäring har varit ren reklam. Ingen journalist har tidigare undersökt om företaget Happie camp, som startades 2019, verkligen har rätt att slå upp sina tält så nära vatten som de gör, dvs om det är förenligt med allemansrätten och strandskyddet. Det hade för övrigt ingen kommunal tjänsteman eller länsstyrelsen heller gjort. När det gäller detta företag har dess företrädare jobbat hårt med lobbying och nätverkande med det offentliga (tex kommunägda turistorganisationen Visit Värmland samt Region Värmland) och knutit upp politiker och andra makthavare i semiprivata relationer. Efter vårt avslöjande sa till exempel ordföranden i regionala utvecklingsnämnden rent ut att det är bra att företaget tänjer på lagen eftersom “strandskyddet är en hopplös, landsbygdsfientlig lagstiftning”. Efter Amandas gräv har tälten nu åtalsanmälts i flera kommuner.”
Parallellt med Sveriges Radios granskning har vi själva gjort en egen granskning av företagets förehavanden, framväxt och finansiering. Och vi gjorde själv bl a de tillsynsanmälningar för brott mot strandskyddet som ledde till att de illegala tälten man placerat ute på Arnön i Karlstad sedermera fick plockas bort.
Samma visa blev det för deras övriga svenska etableringar. Då, hösten 2023, hade de nyligen expanderat stort i södra Sverige efter att de lyckats få skogsbolaget Södra Skog, Sveriges största skogsägarförening ägd av 52 000 skogsägare, att investera hela 3 miljoner i företaget Happie Nation, som ligger bakom Happie Camp.
Efter Sveriges Radios reportage och de efterföljande tillsynsanmälningarna blev det fart på tillsynsmyndigheterna. Och på kort tid gick ridån ner för Happie Camp. I kommun efter kommun fick de plocka bort sina tält med hot om vite. Och nyligen tröttnade enligt uppgift även Södra Skog och drog sig ur projektet. Tre miljoner kronor fattigare. Och en dyrköpt erfarenhet rikare.
Mitt i stormen kring Happie Camp hösten 2023 fann Visit Värmland det ändå för lämpligt att ha Happie Camps VD Staffan Svantesson som en av huvudtalarna i innovationsavsnittet på de värmländska besöksnäringsdagarna. Något som vi från Karlstadpartiet då starkt ifrågasatte i en debattartikel där vi bl a skrev:
“Satsningar på ekoturism och genuina upplevelser präglade av möten med lokal natur och kultur har tvivelsutan framtiden för sig. Och satsningar på glamping kan definitivt både vara och är en del av detta. I det sammanhanget skapar det svenska strandskyddet och allemansrätten unika möjligheter till naturnära upplevelser till gagn för seriösa aktörer inom den svenska besöksnäringen. Det Happie Camp ägnar sig åt hör dock i vårt tycke inte alls hemma i det skrået. Vi skulle snarare beskriva Happie Camp som en sorts trojansk häst, ihopsnickrad för att se ut som ett glampingföretag, men i verkligheten innehållande ett gäng individer primärt drivna av att bryta mot lagen och försöka skjuta det svenska strandskyddet i sank.”
Visit Värmland gick i kaxigt svaromål och stod på sig. Men sedan dök Svantesson trots allt inte upp och talade.
Och givet det som hänt sedan dess borde väl den historien därmed ha varit över. Och Happie Camps lagbrytande resa kommen till vägs ände. Men. Icke sa Nicke.
I skrivande stund pågår årets upplaga av de värmländska besöksnäringsdagarna på Selma Spa i Sunne (7-8 nov 2024). Och gissa vem som dyker upp som gubben i lådan på talarlistan. Jo, Happie Camps VD Staffan Svantesson. Han ska tala på ämnet “omställningsinnovation i praktiken”.
Att flera av personerna bakom Happie Camp, och i den Karlstadbaserade krets som under flera år hajpat och använt offentliga medel till att finansiera dem, har det gemensamt att de har sin förankring inom skog- och jordbruksnäringen och att de avskyr och med alla till buds stående medel försöker skjuta både allemansrätten och strandskyddet i sank går snabbt att konstatera.
Och det står naturligtvis var och en fritt att tycka vad man vill i den frågan och att om man så finner det lämpligt driva på för en sådan samhällsutveckling.
Men att som Visit Värmlands VD Mia Landin nu gör, använda de värmländska besöksnäringsdagarna som ett forum för äganderättslobbyn att bedriva lobbyarbete i syfte att luckra upp det svenska strandskyddet eller den svenska allemansrätten känns i våra ögon inte bara rejält omdömeslöst utan synnerligen besynnerligt.
Hur tänkte du Mia Landin? Tycker du att vi ska skrota den svenska allemansrätten och strandskyddet? Att det är innovativt att bryta mot lagen? Och att Visit Värmland ska driva på i en sån utveckling?
Det är vi, och säkert många med oss, mycket intresserade av att få veta.
För Karlstadpartiet Livskvalitet
Peter Sörensen
Ledamot Kommunullmäktige
Kjell- Arne Kolthoff
Styrelseordförande
Anna-Karin Hörnlund
Ledamot Kommunfullmäktige
Magnus Johansson
Ersättare Kommunfullmäktige
Jeanette Barthelsson
Ersättare Kommunfullmäktige