Fridays for future. En global klimatrörelse driven av unga miljökämpar har landat i Karlstad.

Del av en global miljörörelse driven av unga. Här tre miljökämpar från Herrhagsskolan under en demonstration på stora torget i Karlstad.

Under devisen Fridays for future har den vid det här laget världskända Stockholmstjejen Greta Thunberg satt en ung, global miljörörelse i rullning. Varje fredag skolkar hon och hennes följare, som vid det här laget är 100.000-tals och spridda över alla jordens kontinenter, från skolan för att få de lokala makthavarna att på allvar ta ansvar för klimatutmaningarna. Också här i Karlstad börjar rörelsen nu ta fart.

I Karlstadpartiet vill vi bidra till att lyfta miljöfrågorna på den politiska agendan och därför stöttar vi och hejar på våra unga miljödemonstranter. Miljön är tveklöst vår tids stora ödesfråga och vi måste alla ta vårt ansvar för att göra vad vi kan. Det gäller inte minst oss som sitter som folkvalda i kommunens högsta beslutande organ, kommunfullmäktige.

De unga demonstranterna är fulla av tankar och idéer om förändringar de vill se. Stora som små. Om vi alla tar små steg så blir det tillsammans en stor förbättring, sa ungdomarna.

När vi idag samtalade med ungdomarna på Stora torget i Karlstad var de fulla av idéer om vad som skulle kunna göras. Många handlade om enkla, konkreta saker. Om alla tar små steg så blir det tillsammans en stor förbättring, sa en av de kloka tjejerna. I Karlstadpartiet har vi nu sträckt ut handen till ungdomarna. och bett dem komma med konkreta tankar som de skulle vilja framföra till oss folkvalda. Vi blir gärna deras röst i kommunfullmäktige och ser med spänning fram emot den dialogen.