Ett modernt, grönt och hållbart resecentrum som rustar Karlstad för framtiden

Bussterminal placerad söder om spårområdet. Del av Karlstadpartiets nya förslag till resecentrum.
Karlstad kommuns förslag till lösning av busstrafikdelen kopplat till resecentrum har stött på patrull från allra första början. Idén att smalna av Hamngatan från fyra filer till två och samla både buss- och tågtrafikanter i en lång, trång korridor fick tidigt kritik från tågexperter för att skapa en allt för riskfylld trafikmiljö. Och idén att strypa trafikflödet längs Hamngatan och leda det förbi stadskärnan via nya Vikenförbindelsen har fått stark kritik från flera håll, bland annat från flera stora fastighetsägare, då man menar att det hotar att få negativa konsekvenser för cityhandeln. Också den arkitektoniska utformningen har fått kritik för att inte vara attraktiv nog.
LÄNK: Arkitektritning av Karlstadpartiets förslag
Från Karlstadpartiet delar vi denna kritik. Därför gav vi en arbetsgrupp från partiet i uppdrag att tillsammans med en arkitekt arbeta fram ett förslag till en alternativ lösning. Denna lösning, som för en tid sedan presenterades på en presskonferens, bygger på följande huvuddrag:
1. Ny placering av bussterminalen löser kritiken mot trafikproblem längs Hamngatan
Precis som kommunen förordar vi en flytt av dagens bussterminal på Drottningatan. Men medan kommunen vill förvandla Hamngatan till en lång, trång och perrongliknande miljö där man samlar tåg- och busstrafikanter samt busstrafik så har vi i vårt förslag istället valt att, i första hand i syfte att öka trafiksäkerheten, skilja trafikslagen åt och ge stationen en tågsida och bussida. Vi har placerat den nya bussterminalen längs Trädgårdsgatan där den gamla godsterminalen tidigare stod. Närheten till Inre Hamn, Stadsträdgården och bron över spåren gör läget både attraktivt och logistiskt lämpligt. Och bidrar dessutom till att koppla ihop stadsdelarna norr och söder om spårområdet. En placering här möjliggör dessutom en avlastning av busstrafik på Hamngatan genom att bussarna kan använda den östra infarten mot E18 som in- och utfart, vilket bidrar till att avlasta den idag redan hårt trafikbelastade Karl IXs gata. För att kunna nyttja Löfbergsviadukten kommer åtgärder behöva vidtas för att öka dess höjd från dagens 3,7 meter upp till en höjd som klarar större bussar.
2. Hamngatan behåller sina fyra körfält och omvandlas till en öppen, modern, grön stadsboulevard
De risker för en negativ påverkan på handeln som flera stora fastighetsägare samt flera politiska partier flaggat för undviks därmed. Och Hamngatan blir en del av ett nytt grönt offentliga rum som visuellt knyter ihop spårområdet med stadsparken. Den norra sidan staden med den södra. Trottoarerna längs Hamngatans norra sida utformas på samma sätt som på Kungsgatan längs Frödingparken vilket bidrar såväl till ökat inslag av handel i bottenvåningarna samt till att skapa ett attraktivt offentligt rum och promenadstråk.
3. Stationsområdet omvandlas till en öppen offentlig parkmiljö inspirerad av internationella förebilder
I vårt förslag har vi hämtat inspiration från flera internationella stationsomvandlingsprojekt för att skapa en öppen och grönskande oas och ett nytt modernt, hållbart och attraktivt offentligt rum av stationsområdet. Detta bidrar, anser vi, i högre grad än kommunens närmast barriärlika förslag, till att visuellt knyta ihop stadsdelarna och skapa en attraktiv och inbjudande stadsbild. Det erbjuder dessutom ett värdigt och välkomnande första möte för ankommande resenärer.
4. Spännande innerstadsförnyelse med prisbelönade Nacka Grace som förebild
Genom att flytta den nuvarande busstationen från dagens placering längs Drottninggatan friör en för citykärnans utveckling mycket intressant markyta. Här skulle vi vilja se ett helt nytt kvarter byggas i 4-5 våningar inspirerat av det prisbelönade Nacka Grace i Stockholm, med byggnader uppförda i en modern tolkning av tjugotalsklassicism. Det förlänger stadskärnan, stärker Karlstad citys attraktionskraft och bidrar till att göra Drottninggatan till den paradgata den en gång var tänkt som.