–Bristerna på Villa Orrholmen är minst lika stora som på Sveagatan, Gruvan och Åsbacka. Varför ingriper inte kommunen här?

Bra att bristerna i äldrevården äntligen börjar uppmärksammas, säger Peter Sörensen (KPL)

Efter att anhöriga via media framfört omfattande kritik mot bristande vård på Vardags demensboenden Sveagatan och Gruvan i Karlstad samt Åsbacka i Molkom har kommunens vård- och omsorgsnämnd nu valt att inte förlänga avtalen när de går ut 2025 och 2026. Från Karlstadpartiet gläds vi åt att de stora bristerna i kommunens äldrevård nu uppmärksammas.

–V har lyft dessa brister ända sedan bristerna på kommunens boende Kronogården hamnade på löpsedlarna 2021. Vi har läst alla kommunens tillsynsrapporter och har berättat om de omfattande bristerna i kommunfullmäktige i fyra år. Och vi har talat om behovet av att tillföra mera pengar. Men vi har talat för döva öron, Vård- och omsorgnäsnämndens ordförande har år efter år bedyrat att de bedriver en god vård. Tydligen krävdes det att anhöriga var tvungna att gå till media för att lögnen skulle spricka och sanningen komma fram, säger Peter Sörensen från Karlstadpartiet.

För den som läst kommunens tllsynsrapporter har missförhållanden på Sveagatan, Gruvan och Åsbacka varit väl dokumenterade och kända. Men Vardaga driver fler boenden i kommunen där situationen är minst lika dålig. På Villa Orrholmen, som byggdes för bara några år sedan, visar en rapport från december 2023 på mycket, mycket omfattande brister.

–Om man nu menar allvar med att börja ta bristerna i äldrevården på allvar så måste man agera konsekvent. Det är bara att läsa innantill för att konstatera att den vård som levereras på Villa Orrholmen långt ifrån lever upp till kommunens kriterier för god vård. I mina ögon borde man kunna häva avtal när så omfattande brister föreligger. Så här ska vi inte ha det i Karlstad. Det är inte värdigt, säger Peter Sörensen.

–Problemen inskränker sig dock inte alls bara till privat drivna boenden. Även på fler kommunala boenden finns stora brister, som t ex på Oskarslund på Gruvlyckan. Vi kommer att fortsätta lyfta de stora brister som föreligger inom äldrevården och behoven av stora resursförstärkningar, tills vi har fått ordning på den här soppan. Och vi hoppas att vi får de övriga partierna med oss tids nog, avslutar Sörensen.

Citat ur Tillsynsrapport Villa Orrholmen från december 2023

Använder inte genomförandeplaner i det dagliga arbetet
”Verksamhetschef och omvårdnadspersonal beskriver i intervjuer arbetssätt för att omsorgstagare ska uppleva delaktighet och inflytande, till exempel att ta tillvara på olika önskemål, att följa genomförandeplaner och att genomföra välkomstsamtal. Vid såväl observation som i intervjuer med omsorgstagare framkommer dock önskemål som inte hörsammas, till exempel vilken tid man önskar stiga upp, önskan om viss mat eller behov av att få gå på toaletten. Vid observation framkommer att genomförandeplaner inte används i det dagliga arbetet för att säkerställa omsorgstagares delaktighet och inflytande. Under tillsynen uttrycker flertalet omvårdnadspersonal att man inte hinner läsa och ingen av de omsorgstagare som kunnat besvara frågan om de fått uttrycka sina önskemål, och att dessa nedtecknats i en genomförandeplan, känner till ett sådant arbetssätt. Därtill visar dokumentationsgranskning att genomförandeplaner genomgående håller en låg kvalité och att välkomstsamtal inte dokumenteras. Bedömningen är att det finns en tydlig diskrepans i hur man teoretiskt beskriver hur omsorgstagare görs delaktiga och ges inflytande jämfört med hur man arbetar i verksamheten, vilket behöver förbättras för att stärka omsorgstagarnas delaktighet och inflytande.”

Stora brister i hur omsorgstagarnas integritet skyddas
”Vid observation framkommer att det är mer regel än undantag att omvårdnadspersonal inte knackar på dörren då de går in i omsorgstagares lägenheter, likaså saknar de flesta namnskylt, vilket strider mot de värdighetsgarantier som verksamheten är skyldig att följa. Det finns stora brister i hur omsorgstagarnas integritet skyddas, de flesta lägenhetsdörrar lämnas vidöppna under omvårdnadssituationer, och i många fall även dörrar till badrum. En omsorgstagare som ska duscha körs från sängen till badrummet naken på underkroppen utan att man skyler, hen ger uttryck för att detta känns otrevligt. Det förekommer också på två av våningarna att servicepersonal under morgonarbetet städar i lägenheter där omsorgstagare fortfarande ligger och sover.”

Bristande språkkunskaper
”Under intervju med omsorgstagare uttrycker hälften att det kan uppstå missförstånd med anledning av språkförbistringar, vilket också uppmärksammas vid observation. Därtill uppger omsorgstagare att viss omvårdnadspersonal står tillsammans i gemensamhetsutrymme och konverserar på ett språk som omsorgstagare inte förstår, vilket upplevs som exkluderande.”

Läs hela rapporten här.