15-åriga Greta har startat en global miljörörelse. I helgen är hon inbjuden till FNs klimatmöte i Polen. Heja Greta!

–Media har ju en enorm makt att påverka människor. Och om inte de gör det så har vi ju ingen chans, säger Greta Thunberg i intervjun i TV4. Och hennes svar går rakt igenom rutan som en väckarklocka till oss alla. Det är allvar nu.

15-åriga Greta Thunberg har blivit världskänd för sin klimatstrejk utanför riksdagen. Hon har snabbt fått följare över hela världen och startat en global klimatrörelse. I en intervju i TV4 intervjuas hon med anledning av manifestationerna inför helgens ödesmöte om klimatet i polska Katowice. Ett möte dit Greta själv är inbjuden av självaste FN. Heja Greta säger vi från Karlstadpartiet. Och tar oss friheten att lägga ut en textutskrift av och en bild från intervjun i detta inlägg. För miljöns skull.

–Alla som jag pratat med säger att det här är vår sista chans. Om det inte händer något där så är det för sent. Så man får ju hoppas att det händer någonting. Men det kommer det förmodlingen inte göra, säger Gretha Thunberg.

“Man bara försöker hitta lösningar inom det här systemet. Istället för att försöka ändra systemet.” Greta Thunberg

Vad är du mest rädd för med mötet, så att säga?

–Att det bara blir som alla tidigare toppmöten. Att media inte ens rapporterar om det och ingen kommer på någonting. Man bara försöker hitta lösningar inom det här systemet. istället för att försöka ändra systemet.

På vilket sätt tänker du att man ska nå de här målen?

–Vi måste ju förstå att vi befinner oss i en krissituation. Den största krisen i människans historia. Och att folk inte ens förstår att vi befinner oss i en kris. Jag har träffat på politiker som inte ens har baskunskaper. Det vet inte vad Albedoeffekten eller Venuseffekten är. Eller någonting. Det vet inte ens vad Keelingkurvan är. Och det är väldigt skrämmande att politiker, eller journalister och redaktörer för den delen, inte har minst lilla aning om vår tids ödesfråga.

“Jag har träffat på politiker som inte ens har baskunskaper. Det vet inte vad Albedoeffekten eller Venuseffekten är. Eller någonting. Det vet inte ens vad Keelingkurvan är.” Greta Thunberg

Det här har ju spridits över hela världen med din skolstrejk. Varför tror du att det tagit en sådan fart?

–Jag tror att folk börjar sakta att inse nu, fler och fler börjar få nog, fler och fler börjar inse, får jag hoppas i alla fall.

Jag tänker, ni har ju också fått kritik för att ni inte går i skolan. Vad vill du säga om det?

–Jag tänker att varför ska man utbilda sig till en framtid som kanske inte finns. Och varför ska man lära sig fakta när den viktigaste faktan i det här samhället inte tas på allvar.

Du säger att ni vill få politiker, journalister och redaktörer att förstå. Vad vill du säga till dom och oss?

–Att vi befinner oss i en kris som aldrig har behandlats som en kris. Och vi kan ju inte fortsätta så. För om inte…ja. Media har ju en enorm makt att påverka människor. Och om inte de gör det så har vi ju ingen chans.

Hela intervjun med Greta i TV4 hittar ni här.