Varför har Skutberget hamnat i kommunens blindspot? Ser de inte platsens värden?

Bild 1.Skutberget enligt Google Earth. Innan min komplettering. En camping med en klätterpark.

Här om dagen surfade jag in på Google Earth för att kika på alternativa vattennära lägen för en eventuell muminpark, och snubblade över en beskrivning av Skutberget som jag starkt reagerade mot.

På Google Earths variant av Skutberget fanns nämligen bara First Camp, Högt & Lågt samt Caravan Club markerade. Av kommunens 80-åriga verksamhet och investeringar på platsen fanns intet markerat. Längre in mot stan fanns dock t ex varenda förskola och skola utmärkt. Men på Skutberget ingenting.

Så, jag tog helt sonika tag i den saken. Och kompletterade platsen med åtminstone en del av det som faktiskt utgör Skutberget. Och uppdaterade det från en camping med en klätterpark, till den moderna friluftspark av internationell toppklass som det ju faktiskt är. Klickar du bilderna i inlägget så får du se dem i större format. Säkert kan du komplettera med fler kvaliteter som borde lyftas fram.

Bild 2. Skutberget enligt Google Earth. Efter min komplettering. En modern friluftspark av internationell toppklass vid Vänerns strand.

Jag kan nämligen inte annat än slås av kommunens oförmåga att se Skutbergets kvaliteter och marknadsföra platsen som en samlad destination. En besöksanledning. Det är mina ögon närmast ofattbart. Och jag uppfattar det faktiskt närmast som en ovilja. Inte en oförmåga.

Skutbergets friluftspark- och friluftsområde är en fantastisk plats att besöka. En plats där själen får vingar. Och där man blir stolt över att bo i Karlstad. Här finns alla elementen närvarande, året runt. Naturens skönhet. Tillrättalagd så att alla kan uppleva den. Och med Sveriges kanske vackrast belägna motionsanläggning vackert invävd på platsen. Spåren utnämndes ju förra året till Sveriges vackraste.

Jämför man med en annan fantastisk destination i Karlstad, Mariebergsskogen, så blir det hela än märkligare. Där satsar kommunen årligen 25 miljoner kronor av skattebetalarnas pengar för att driva den. 70 000 kronor om dagen. Och i årsredovisningen talar man varmt om hur den platsen på en rad sätt bidrar till Karlstads strategiska mål Karlstad 100.000. Vilket den ju tveklöst också gör. Ingen snack om den saken.

Bild 3. Skutberget enligt Google Earth. Innan min komplettering. En camping med en klätterpark.

Men varför ses då Skutberget närmast som en black om foten? Och varför fick det inte ens kosta 3 miljoner om året att driva motionscentralen? Eller 250.000 kr att laga poolen? Varför har Motionscentralen och Skutbergsgården fått vanskötas så enormt och drivas så illa? Varför har flera av de charmiga gamla arrendestugorna, som t ex den gamla windsurfingstugan, fått stå tomma och oanvända i 10-20 år? På paradplats i ett av stans vackraste sjölägen? Varför har den gamla ursprungsgården Fintatorp, med anor från 1700-talet, fått stå och förfalla vind för våg i decennier? Jag begriper det inte.

Bild 4.Skutberget enligt Google Earth. Efter min komplettering. En modern friluftspark av internationell toppklass vid Vänerns strand.

Och än mer obegriplig är kommunledningens idé att förvandla några av områdets finaste delar till en inhägnad och avgiftsbelagd muminpark. Och fälten i områdets entré, med strålande utsikt över Vänern, till en gigantisk parkeringsplats. Som ett led, hävdar man, i att “utveckla” friluftsområdet. Den idén har fått en majoritet av kommunbefolkningen att protestera högljutt. Inte mot muminparksidén i sig. Även om den kanske, i ärlighetens namn, inte känns varken speciellt stekhet eller klimatsmart. Utan mot idén att placera den här. På Skutberget.

Men. Lika litet som man förmått att se och utveckla Skutberget de senaste decennierna, lika litet är man villig att ta till sig av kritiken. Om oförmågan att se Skutbergets värden var svår att förstå, så är oviljan att lyssna på kommunmedborgarna fullkomligt obegriplig. Den gränsar, skrämmande tätt, mot dumhet.

Jag kommer att skriva en längre debattartikel om det här. Med bättre utvecklade referenser kring kopplingen till Mariebergsskogen. Kanske till Alsters Herrgård. Och definitivt med fakta om modern besöksnäring. Och tveklöst med miljöaspekter.

Det här är bara ett första embryo till en sådan. Det vore intressant att höra hur du ser på saken.

Hälsningar

Peter Sörensen
Talesperson och fullmäktigeledamot för Karlstadpartiet Livskvalitet

PS. Fortsätt kämpa för Skutberget. Skriv insändare och debattartiklar för allt vad tygen håller. Inte en chans att de ska få stjäla Skutberget från oss. DS