Ja till Mumin igår. Hur mår S och MPs väljare idag?

Igår röstade socialdemokraterna och miljöpartiet ja till mumin. Hur mår deras väljare idag?

Så blev det så, som väntat, ett ja till muminprojektet både på socialdemokraternas och miljöpartiets medlemsmöten. Och på en bild i NWT ser jag en leende och uppsluppen Kenneth Svensson, ordförande för socialdemokraterna i Karlstad och muminpositiv sedan länge, skutta ner för församlingshemmets trappor.

Vad är det månne för känslor som får honom att le, funderar jag, denna kylslagna och gnistrande vita vintermorgon. Seger? Lättnad? För honom personligen? För Karlstad? För partiet?

“Vad är det månne för känslor som får honom att le, funderar jag, denna kylslagna och gnistrande vita vintermorgon. Seger? Lättnad? För honom personligen? För Karlstad? För partiet?”

Muminpositiva var ju partiet redan inför valet 2018. Vilket överraskade många. Mig själv inkluderad. Men det var man hur som helst. Och i valet blev man den stora förloraren. Man förlorade till och med inflytandet över makten. Ett svidande nederlag. Och naturligtvis ett kraftigt underbetyg åt dem som stått för den strategiska navigeringen. Ytterst då naturligtvis ordföranden själv, Kenneth Svensson.

Varför misslyckades socialdemokraterna i Karlstad då så stort i valet 2018? Anledningarna får säkert sökas både på nationell och regional nivå. Läser man deras egen eftervalsanalys, så var en kraftigt bidragande orsak just ställningstagandet i muminfrågan. Det gillades inte av deras väljarkår.

Ändå ler Kenneth Svensson av någon outgrundlig anledning när hans parti nu på ett medlemsmöte röstat ja till att fortsätta stödja muminprojektet. Och jag antar att Monica Bubholz och Per-Inge Lidén i miljöpartiet log igår kväll också de.

“Men ler deras väljare? Och kommer Svensson, Bubholz och Lidén att le på valnatten 2022? Kommer de ens ha kvar sina uppdrag nästkommande morgon? Det återstår att se.”

Men ler deras väljare? Och kommer Svensson, Bubholz och Lidén att le på valnatten 2022? Kommer de ens ha kvar sina uppdrag nästkommande morgon? Det återstår att se.

Personligen tycker jag gårdagkvällens valresultat var sorgliga. Det gjorde ont att se två rörelser som en gång var så folkligt förankrade gå så ideologiskt vilse. Svika sina väljare. Och öppna dörren på vid gavel för det mörkblåa högerpartiet sverigedemokraterna att ta ytterligare stormsteg mot makten. För om jag har rätt så är det ju precis det som kommer att ske. Det är djupt sorgligt.

Även om det förvisso säkert kommer att ge även oss och vänsterpartiet en och annan röst till.

Men det har jag svårt att glädjas åt just idag.

Personligen tror jag att socialdemokraterna i Karlstad kommer att gå mot ett historiskt nederlag i valet 2022. Och miljöpartiet tror jag faktiskt kommer att göra detsamma. Deras väljarkår borde rimligen nära nog halveras som en följd av detta beslut. Att behålla trovärdighet i miljöfrågor efter ett sånt här beslut måste bli en näst intill omöjlig uppgift.

Framtiden får utvisa om jag har rätt eller inte.

Muminprojektet är jag, allvarligt talat, däremot inte särskilt orolig över. Det skulle förvåna mig stort om inte det faller på strandskyddet.

På grund av sossarnas beslut tar det nu bara lite längre tid och kostar ännu mer skattepengar innan vi kan arkivera det där det hör hemma. I en arkivkartong i stadshusets källare. Ihop med bland annat Katrineberg, Stadshusaffären, First Camp-samarbetet och det olagliga stödet till KCCC och Karlstad Airport.

Det ligger många miljoner i de där lådorna. Miljoner som kunde använts till vård, skola och omsorg.