Dra om de delar av Skutbergets prisbelönade löpspår som blottlagts vid ombyggnaden av E18

MOTION 21 januari 2021

Dra om de delar av Skutbergets prisbelönade löpspår som blottlagts vid ombyggnaden av E18

1 Bakgrund

Under tre månader 2017 åkte orienterarkompisarna Oskar Jensen och Philip Persson kors och tvärs i landet för att kolla hur det står till med de svenska motionsspåren. Under sin intensiva resa genom Sverige hann de testa 313 spår.

– Vi tycker att motionsspår är en bortglömd resurs som är ett unikt fenomen för Sverige. Många har en bild av spåren som något förlegat och omodernt. Den bilden vill vi förändra sedan vi insett hur fina och bra motionsspåren är, säger Oskar Jensen.

Som slutlig vinnare av utmärkelsen Sveriges bästa motionsspårsanläggning stod, mycket glädjande, Skutberget i Karlstad. Utmärkelsen fick stor medial uppmärksamhet i hela Sverige.

– Den har allt. Det är enkelt att få överblick av utbudet, man skiljer på tränings- och motionsspår och det är olika typer av kupering. Här finns ett utbrett utegym, och det är nära till bad. Här finns också ett kallbadhus och bastu, kommenterade Oskar Jenssen.

I motivationen till utmärkelsen skrev man bl a:

”Ett brett spårutbud med utmaningar för alla. Omväxlande men genomgående fantastisk natur och i kärnan av det hela Motionscentralen med dusch, bad, bastu och gym för en billig peng.

För att ett motionsspår ska vara riktigt bra måste naturen vara unik, varierad och vacker, enligt de båda spårtestarna. Det ska vara väl skyltat och ett stort utbud av spår med en variation av grus- och småstigar. Den flacka, otroligt vackra kilometern längs Vänern kommer alltid att vara motionsspårssveriges härligaste inledning, och tallheden som följer är den pampigaste vi skådat.”

2 Motivation

Att i en tid där naturturismen växer så det knakar och coronapandemin visat på friluftsområdenas stora värde för folkhälsan kunna skylta med Sveriges bästa motionsspårsanläggning är sannerligen något att var stolt över. Skutbergets motionsspårsanläggning med motionscentralen, friluftsparken på udden och spårens fina dragning är tvivelsutan en strategiskt värdefull resurs som vi måste värna och utveckla. Risken finns annars att dess värden urholkas och förgås.

Sedan priset utdelades har tyvärr en rad förändringar skett som på ett negativt sätt påverkat de värden som låg till grund för utmärkelsen. Bland annat har breddningen av E18 och byggandet av en cykelväg längs delar av den på ett olyckligt sätt blottlagt den del av löpspårens sträckning längs E18. Och förtagit känslan av att vistas i en vacker naturmiljö.

3 Förslag

Jag föreslår därför att kommunfullmäktige beslutar

  • Att ge kultur- och fritidsförvaltningen i uppdrag att ombesörja en omdragning av
    motionsspåren på Skutberget i de delar där de blottlagts mot E18 och cykelvägen

För Karlstadpartiet Livskvalitet

Peter Sörensen

Ladda ner motionen som en utskrivbar pdf