Frågor rörande kommunikation kopplat till utmärkelsen Årets arkitekturkommun
INTERPELLATION till kommunstyrelsen ordförande Linda Larsson (s) 12 feb 2025
Frågor rörande kommunikation kopplat till utmärkelsen Årets arkitekturkommun

Annonskampanj från februari 2022.
Att Karlstad under fyra år i rad tilldelats Sveriges Arkitekters och HSBs utmärkelse Årets Arkitekturkommun är hedrande och ett gott betyg till kommunen. Inom kommunen tycks dock råda en allmänt spridd uppfattning att utmärkelsen har något att göra med kvaliteten eller attraktiviteten i det som faktiskt byggts, vilket ju är direkt felaktigt. Utmärkelsen handlar ju – vilket tydligt framgår av Sveriges Arkitekters och HSBs kommunikation kring tillkännagörandet av utmärkelsen (bifogad i sin helhet) – istället om en sammanvägning mellan hur arkitekterna bedömt faktorer som dialogklimatet med och arkitekturkompetensen på kommunen, samt diverse offentlig statistik om byggtakt, kommunala rutiner mm. Ur nämnda kommunikation läser vi bl a:
”Utmärkelsen Årets arkitekturkommun bygger på två olika komponenter.
Den första är ett index som är skapat utifrån en enkätundersökning riktad till Sveriges arkitektkår. I enkätundersökningen har arkitekterna ombetts bedöma dialogklimatet mellan kommunen och arkitekterna och även arkitekturkompetensen i kommunen, hur kommunen arbetar för att utveckla arkitektoniska värden med mera.
Den andra komponenten i utmärkelsen bygger på offentlig statistik. Här värderas landets kommuner utifrån förmågan att planera byggande ställt i relation till befolkningsutvecklingen, hur väl planerna realiseras men också hur väl kommunerna lever upp till lagkrav vad gäller riktlinjer för markanvisningar, översiktsplanering med mera. Den offentliga statistiken är hämtad från SCB:s register rörande befolkning, boende och byggande.
Vidare används uppgifter från Boverkets Bostadsmarknadsenkät för att studera hur kommunernas administrativa rutiner fungerar och hur de lever upp till olika lagkrav rörande planering, boende och byggande. Från 2020 och framåt har vi även inkluderat aspekter på kommunernas hållbarhetsarbete. Bedömningen av denna aspekt tar sin utgångspunkt i om den enskilda kommunen är medlem i föreningen Klimatkommunerna men också om kommunen ställer klimatkrav på byggmaterial i sina upphandlingar av byggprojekt.
Genom att använda en kombination av både professionens syn på hur samarbetet och dialogen fungerar och olika mått på kommunernas faktiska arbete utifrån offentlig statistik får vi ett mångsidigt perspektiv på bostadsplanering, byggande och arkitektur i landets kommuner. Detta flerdimensionella perspektiv ger utmärkelsen Årets arkitekturkommun.”
Detta till trots har jag vid två tillfällen sprungit på kampanjer från kommunen som förespeglar att utmärkelsen skulle handla om att man bedömt estetiken eller kvaliteten i det som faktiskt byggts. Dessutom tycks det råda förvirring kring huruvida det är staden Karlstad eller kommunen som fått utmärkelsen.

Annonskampanj från december 2024.
Den första kampanjen där jag noterade detta hade Karlstad kommun som avsändare och spreds i början av februari 2022. Rubriken var ”Se dig omkring! Du bor i Sveriges arkitekturstad”. Den andra hade Karlstadregionen som avsändare och spreds i december 2024. Den hade rubriken ”En lysande utveckling” och man talar i texten om ”en prisbelönt arkitektur”.
Det finns självfallet all anledning för kommunen att glädjas åt dessa eller andra fina utmärkelser som man får. Och också god anledning att kommunicera ut till medborgarna och omvärlden att man fått dem. Men sådan kommunikation ska väl rimligen baseras på verkliga fakta och inte – som här åtminstone i mina ögon tycks ha skett – på någon sorts hemsnickrad och förvanskad tolkning som försöker framställa priset som något det inte är.
Mot bakgrund av detta har jag följande frågor till kommunstyrelsens ordförande Linda Larsson (s):
- Anser kommunstyrelsens ordförande att det är viktigt att fakta som kommuniceras från kommunen är korrekt och sanningsenlig?
- Anser kommunstyrelsens ordförande att informationen i dessa två kampanjer är korrekt och sanningsenlig?
- Båda kampanjerna är såvitt jag förstått det framtagna via kommunledningskontorets försorg. Vilka rutiner har kommunledningskontoret för att säkerställa att kommunikation som förmedlas till medborgarna är korrekt och sanningsenlig?
- Finner kommunstyrelsens ordförande, mot bakgrund av vad som ovan presenterats anledning att se över och förstärka kommunens rutiner runt faktagranskning?
Peter Sörensen
Ledamot av kommunfullmäktige